ANALIZA POTENCJAŁU EFEKTYWNYCH MIKROORGANIZMÓW W PRODUKCJI ROŚLINNEJ
PDF (Angielski)

Słowa kluczowe

sustainable development
plants
Effective Microorganisms

Jak cytować

Piotrowska, A., & Boruszko, D. (2023). ANALIZA POTENCJAŁU EFEKTYWNYCH MIKROORGANIZMÓW W PRODUKCJI ROŚLINNEJ. Czasopismo "Economics and Environment", 83(4), 180-195. https://doi.org/10.34659/eis.2022.83.4.485

Abstrakt

Środowisko naturalne zmienia się pod wpływem działalności człowieka i rozwoju nowych technologii. Jednym ze sposobów przywrócenia równowagi środowiska naturalnego jest ograniczenie rolnictwa konwencjonalnego na korzyść gospodarowania metodami ekologicznymi, opartych na stosowaniu nawozów organicznych i naturalnych, z wyłączeniem stosowania chemicznych środków produkcji. Takie działanie przyczyni się w znacznej mierze do poprawy bioróżnorodności i bogactwa zasobów naturalnych. Nawożenie we współczesnym rolnictwie jest jednym z najważniejszych zabiegów agrotechnicznych decydujących o wielkości i jakości uzyskiwanych plonów. W rolnictwie ekologicznym mikroorganizmy glebowe odgrywają ważną rolę, ponieważ wpływają na mineralizację węgla organicznego i humifikację materii organicznej, dzięki czemu składniki pokarmowe są łatwiej przyswajalne przez roślin. Nawozy organiczne jakimi są Efektywne Mikroorganizmy, produkowane są przy użyciu żywych mikroorganizmów, które nie tylko dostarczają do gleby składniki odżywcze, ale również pozwalają na udostępnienie nieaktywnych. Dzięki lepszemu przyswajaniu składników pokarmowych rośliny lepiej się rozwijają i rosną, zapewniając najlepsze plony, których ceny skupu z upraw ekologicznych są bardzo często znacznie wyższe, niż w przypadku tradycyjnych upraw. Celem pracy było przedstawienie możliwości wykorzystania Efektywnych Mikroorganizmów jako ekologiczną i ekonomiczną alternatywę dla konwencjonalnych systemów produkcji roślinnej wykorzystujących nawozy sztuczne.

PDF (Angielski)

Bibliografia

Borowiak, K., Wolna-Maruwka, A., Niewiadomska, A., Budka, A., Schroeter-Zakrzewska, A., & Stasik, R. (2021). The effects of various doses and types of effective microorganism applications on microbial and enzyme activity of medium and the photosynthetic activity of scarlet sage. Agronomy, 11(3), 603. https://doi.org/10.3390/agronomy11030603

Brdulak, J., Florczak, E., & Gardziński, T. (2021). Prospołeczność w gospodarce jako czynnik zmian współczesnej ekonomii. Przedsiębiorczość-Edukacja, 17(1), 153-164. https://doi.org/10.24917/20833296.171.12

Feijoo, M. A. L. (2016). Microorganismos eficientes y sus beneficios para los agricultores. Revista Científica Agroecosistemas, 4(2), 31-40. http://aes.ucf.edu.cu/index.php/aes/index

Fiedler, G. A. (2018). Skutki społeczne antropopresji. Rocznik Lubuski, 44(2a), 209-223. https://bibliotekanauki.pl/articles/423956

Hamid, B., Zaman, M., Farooq, S., Fatima, S., Sayyed, R. Z., Baba, Z. A., & Suriani, N. L. (2021). Bacterial plant biostimulants: A sustainable way towards improving growth, productivity, and health of crops. Sustainability, 13(5), 2856. https://doi.org/10.3390/su13052856

Hidalgo, D., Corona, F., & Martín-Marroquín, J. M. (2022). Manure biostabilization by effective microorganisms as a way to improve its agronomic value. Biomass Conversion and Biorefinery, 1-16. https://doi.org/10.1007/s13399-022-02428-x

Iriti, M., Scarafoni, A., Pierce, S., Castorina, G., & Vitalini, S. (2019). Soil application of effective microorganisms (EM) maintains leaf photosynthetic efficiency, and increases seed yield and quality traits of bean (Phaseolus vulgaris L.) plants grown on different substrates. International Journal of Molecular Sciences, 20(9), 2327. https://doi.org/10.3390/ijms20092327

Joshi, H., Somduttand, C. P., & Mundra, S. L. (2019). Role of effective microorganisms (EM) in sustainable agriculture. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 8(3), 172-181. https://doi.org/10.20546/ijcmas.2019.803.024

Klimkowicz-Pawlas, A. (2005). Wpływ wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych na aktywność mikrobiologiczną gleb i na rośliny. [Doctoral dissertation]. IUNG-PIB, Puławy. https://iung.pl/images/pdf/habilitacje/Klimkowicz-Pawlas.pdf

Kornaś, K., Ostrowska, K., Sarnecka, I., & Skoczeń, M. (2019). Analiza zanieczyszczeń Zn i Pb w profilu glebowym Sztolni Ponikowskiej. Analit, 8, 45-55. http://analit.agh.edu.pl/wp-content/uploads/2020/02/4_Kornas_Kamila_et_al_Analit_8.pdf

Ludwiczak, E., Nietupski, M., Markuszewski, B., & Kosewska, A. (2018). Entomofauna of hazel (Corylus avellana L.) under additional protection with bio-products. Progress in Plant Protection, 58(2), 98-105. http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2018-012

Mohamed, M. H. M., Sami, R., Al-Mushhin, A. A. M., Ali, M. M. E., El-Desouky, H. S., Ismail, K. A., Khalil, R., & Zewail, R. M. (2021). Impacts of Effective Microorganisms, Compost Tea, Fulvic Acid, Yeast Extract, and Foliar Spray with Seaweed Extract on Sweet Pepper Plants under Greenhouse Conditions. Plants, 10(9), 1927. https://doi.org/10.3390/plants10091927

Morocho, M. T., & Leiva-Mora, M. (2019). Microorganismos eficientes, propiedades funcionales y aplicaciones agrícolas. Centro Agrícola, 46(2), 93-103. http://cagricola.uclv.edu.cu/index.php/es/volumen-46-2019/no-2-abr-jun-2019/1155-microorganismos-eficientes-propiedades-funcionales-y-aplicaciones-agricolas

Najduch, L., Orzechowska, O., & Spilkowski, M. (2021). Zastosowanie Calamagrostis epigejos w celu rekultywacji terenów zanieczyszczonych metalami. Analit, 10, 25-33. http://analit.agh.edu.pl/wp-content/uploads/2022/02/03_Najduch_Laura_et_al_Analit_10.pdf

Nayak, N., Sar, K., Sahoo, B. K., & Mahapatra, P. (2020). Beneficial effect of effective microorganism on crop and soil-a review. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 9(4), 3070-3074. https://www.phytojournal.com/archives/2020/vol9issue4/PartAD/9-4-164-600.pdf

Olle, C., & Williams, I., H. (2013). Effective microorganisms and their influence on vegetable production – a review. Journal Horticultural Science Biotechnology, 88(4), 380-386. https://doi.org/10.1080/14620316.2013.11512979

Panisson, R., Muscope, F. P., Müller, C., Treichel, H., & Korf, E. P. (2021). Increased quality of small-scale organic compost with the addition of efficient microorganisms. Brazilian Journal of Environmental Sciences, 56(3), 531-540. https://doi.org/10.5327/Z21769478949

Piotrowska, A., & Boruszko, D. (2022). The Effect of Using Effective Microorganisms on the Changes in the Chemical Composition of Spring Wheat. Journal of Ecological Engineering, 23(6), 50-57. https://doi.org/10.12911/22998993/147874

Pszczółkowski, P., & Sawicka, B. (2018). The effect of application of biopreparations and fungicides on the yield and selected parameters of seed value of seed potatoes. Acta agrophysica, 25(2), 239-255 https://doi.org/10.31545/aagr/93104

Rastogi, M., Nandal, M., & Khosla, B. (2020). Microbes as vital additives for solid waste composting. Heliyon, 6(2), 1-11. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2020.e03343

Sawicka, B., Pszczółkowski, P., Kiełtyka-Dadasiewicz, A., Barbaś, P., Ćwintal, M., & Krochmal-Marczak, B. (2021). The Effect of Effective Microorganisms on the Quality of Potato Chips and French Fries. Applied Sciences, 11(4), 1415. https://doi.org/10.3390/app11041415

Sobiesiak-Penszko, P., Pazderski, F., & Jakubowska–Lorenz, E. (2019). Perspektywy zrównoważonego rolnictwa w Polsce. Analiza społeczno-polityczna. Warszawa: Wydawnictwo Fundacja Instytut Spraw Publicznych. https://pl.boell.org/sites/default/files/rolnictwo05.pdf

Szewczuk, C., Sugier, D., Baran, S., Bielińska, E. J., & Gruszczyk, M. (2016). Wpływ preparatów użyźniających i zróżnicowanych dawek nawozów na wybrane właściwości chemiczne gleb oraz plon i cechy jakościowe bulw ziemniaka. Agronomy Science, 71(2), 65-79 https://doi.org/10.24326/as.2016.2.6

Talaat, N. B., Ghoniem, A. E., Abdelhamid, M. T., & Shawky, B. T. (2015). Effective microorganisms improve growth performance, alter nutrients acquisition and induce compatible solutes accumulation in common bean (Phaseolus vulgaris L.) plants subjected to salinity stress. Plant Growth Regulation, 75(1), 281–295. https://doi.org/10.1007/s10725-014-9952-6

Xu, Y., Liu, C., Bao, J., Zhu, H., Chen, Y., Luo, Y., & Zhang, L. (2022). Microbial diversity and physicochemical properties in farmland soils amended by effective microorganisms and fulvic acid for cropping Asian ginseng. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 50(1), 12563-12563. https://doi.org/10.15835/nbha50112563

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Prawa autorskie (c) 2023 Czasopismo Ekonomia i Środowisko

Downloads

Download data is not yet available.