Abstrakt
Środowisko naturalne zmienia się pod wpływem działalności człowieka i rozwoju nowych technologii. Jednym ze sposobów przywrócenia równowagi środowiska naturalnego jest ograniczenie rolnictwa konwencjonalnego na korzyść gospodarowania metodami ekologicznymi, opartych na stosowaniu nawozów organicznych i naturalnych, z wyłączeniem stosowania chemicznych środków produkcji. Takie działanie przyczyni się w znacznej mierze do poprawy bioróżnorodności i bogactwa zasobów naturalnych. Nawożenie we współczesnym rolnictwie jest jednym z najważniejszych zabiegów agrotechnicznych decydujących o wielkości i jakości uzyskiwanych plonów. W rolnictwie ekologicznym mikroorganizmy glebowe odgrywają ważną rolę, ponieważ wpływają na mineralizację węgla organicznego i humifikację materii organicznej, dzięki czemu składniki pokarmowe są łatwiej przyswajalne przez roślin. Nawozy organiczne jakimi są Efektywne Mikroorganizmy, produkowane są przy użyciu żywych mikroorganizmów, które nie tylko dostarczają do gleby składniki odżywcze, ale również pozwalają na udostępnienie nieaktywnych. Dzięki lepszemu przyswajaniu składników pokarmowych rośliny lepiej się rozwijają i rosną, zapewniając najlepsze plony, których ceny skupu z upraw ekologicznych są bardzo często znacznie wyższe, niż w przypadku tradycyjnych upraw. Celem pracy było przedstawienie możliwości wykorzystania Efektywnych Mikroorganizmów jako ekologiczną i ekonomiczną alternatywę dla konwencjonalnych systemów produkcji roślinnej wykorzystujących nawozy sztuczne.
Bibliografia
Borowiak, K., Wolna-Maruwka, A., Niewiadomska, A., Budka, A., Schroeter-Zakrzewska, A., & Stasik, R. (2021). The effects of various doses and types of effective microorganism applications on microbial and enzyme activity of medium and the photosynthetic activity of scarlet sage. Agronomy, 11(3), 603. https://doi.org/10.3390/agronomy11030603
Brdulak, J., Florczak, E., & Gardziński, T. (2021). Prospołeczność w gospodarce jako czynnik zmian współczesnej ekonomii. Przedsiębiorczość-Edukacja, 17(1), 153-164. https://doi.org/10.24917/20833296.171.12
Feijoo, M. A. L. (2016). Microorganismos eficientes y sus beneficios para los agricultores. Revista Científica Agroecosistemas, 4(2), 31-40. http://aes.ucf.edu.cu/index.php/aes/index
Fiedler, G. A. (2018). Skutki społeczne antropopresji. Rocznik Lubuski, 44(2a), 209-223. https://bibliotekanauki.pl/articles/423956
Hamid, B., Zaman, M., Farooq, S., Fatima, S., Sayyed, R. Z., Baba, Z. A., & Suriani, N. L. (2021). Bacterial plant biostimulants: A sustainable way towards improving growth, productivity, and health of crops. Sustainability, 13(5), 2856. https://doi.org/10.3390/su13052856
Hidalgo, D., Corona, F., & Martín-Marroquín, J. M. (2022). Manure biostabilization by effective microorganisms as a way to improve its agronomic value. Biomass Conversion and Biorefinery, 1-16. https://doi.org/10.1007/s13399-022-02428-x
Iriti, M., Scarafoni, A., Pierce, S., Castorina, G., & Vitalini, S. (2019). Soil application of effective microorganisms (EM) maintains leaf photosynthetic efficiency, and increases seed yield and quality traits of bean (Phaseolus vulgaris L.) plants grown on different substrates. International Journal of Molecular Sciences, 20(9), 2327. https://doi.org/10.3390/ijms20092327
Joshi, H., Somduttand, C. P., & Mundra, S. L. (2019). Role of effective microorganisms (EM) in sustainable agriculture. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 8(3), 172-181. https://doi.org/10.20546/ijcmas.2019.803.024
Klimkowicz-Pawlas, A. (2005). Wpływ wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych na aktywność mikrobiologiczną gleb i na rośliny. [Doctoral dissertation]. IUNG-PIB, Puławy. https://iung.pl/images/pdf/habilitacje/Klimkowicz-Pawlas.pdf
Kornaś, K., Ostrowska, K., Sarnecka, I., & Skoczeń, M. (2019). Analiza zanieczyszczeń Zn i Pb w profilu glebowym Sztolni Ponikowskiej. Analit, 8, 45-55. http://analit.agh.edu.pl/wp-content/uploads/2020/02/4_Kornas_Kamila_et_al_Analit_8.pdf
Ludwiczak, E., Nietupski, M., Markuszewski, B., & Kosewska, A. (2018). Entomofauna of hazel (Corylus avellana L.) under additional protection with bio-products. Progress in Plant Protection, 58(2), 98-105. http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2018-012
Mohamed, M. H. M., Sami, R., Al-Mushhin, A. A. M., Ali, M. M. E., El-Desouky, H. S., Ismail, K. A., Khalil, R., & Zewail, R. M. (2021). Impacts of Effective Microorganisms, Compost Tea, Fulvic Acid, Yeast Extract, and Foliar Spray with Seaweed Extract on Sweet Pepper Plants under Greenhouse Conditions. Plants, 10(9), 1927. https://doi.org/10.3390/plants10091927
Morocho, M. T., & Leiva-Mora, M. (2019). Microorganismos eficientes, propiedades funcionales y aplicaciones agrícolas. Centro Agrícola, 46(2), 93-103. http://cagricola.uclv.edu.cu/index.php/es/volumen-46-2019/no-2-abr-jun-2019/1155-microorganismos-eficientes-propiedades-funcionales-y-aplicaciones-agricolas
Najduch, L., Orzechowska, O., & Spilkowski, M. (2021). Zastosowanie Calamagrostis epigejos w celu rekultywacji terenów zanieczyszczonych metalami. Analit, 10, 25-33. http://analit.agh.edu.pl/wp-content/uploads/2022/02/03_Najduch_Laura_et_al_Analit_10.pdf
Nayak, N., Sar, K., Sahoo, B. K., & Mahapatra, P. (2020). Beneficial effect of effective microorganism on crop and soil-a review. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 9(4), 3070-3074. https://www.phytojournal.com/archives/2020/vol9issue4/PartAD/9-4-164-600.pdf
Olle, C., & Williams, I., H. (2013). Effective microorganisms and their influence on vegetable production – a review. Journal Horticultural Science Biotechnology, 88(4), 380-386. https://doi.org/10.1080/14620316.2013.11512979
Panisson, R., Muscope, F. P., Müller, C., Treichel, H., & Korf, E. P. (2021). Increased quality of small-scale organic compost with the addition of efficient microorganisms. Brazilian Journal of Environmental Sciences, 56(3), 531-540. https://doi.org/10.5327/Z21769478949
Piotrowska, A., & Boruszko, D. (2022). The Effect of Using Effective Microorganisms on the Changes in the Chemical Composition of Spring Wheat. Journal of Ecological Engineering, 23(6), 50-57. https://doi.org/10.12911/22998993/147874
Pszczółkowski, P., & Sawicka, B. (2018). The effect of application of biopreparations and fungicides on the yield and selected parameters of seed value of seed potatoes. Acta agrophysica, 25(2), 239-255 https://doi.org/10.31545/aagr/93104
Rastogi, M., Nandal, M., & Khosla, B. (2020). Microbes as vital additives for solid waste composting. Heliyon, 6(2), 1-11. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2020.e03343
Sawicka, B., Pszczółkowski, P., Kiełtyka-Dadasiewicz, A., Barbaś, P., Ćwintal, M., & Krochmal-Marczak, B. (2021). The Effect of Effective Microorganisms on the Quality of Potato Chips and French Fries. Applied Sciences, 11(4), 1415. https://doi.org/10.3390/app11041415
Sobiesiak-Penszko, P., Pazderski, F., & Jakubowska–Lorenz, E. (2019). Perspektywy zrównoważonego rolnictwa w Polsce. Analiza społeczno-polityczna. Warszawa: Wydawnictwo Fundacja Instytut Spraw Publicznych. https://pl.boell.org/sites/default/files/rolnictwo05.pdf
Szewczuk, C., Sugier, D., Baran, S., Bielińska, E. J., & Gruszczyk, M. (2016). Wpływ preparatów użyźniających i zróżnicowanych dawek nawozów na wybrane właściwości chemiczne gleb oraz plon i cechy jakościowe bulw ziemniaka. Agronomy Science, 71(2), 65-79 https://doi.org/10.24326/as.2016.2.6
Talaat, N. B., Ghoniem, A. E., Abdelhamid, M. T., & Shawky, B. T. (2015). Effective microorganisms improve growth performance, alter nutrients acquisition and induce compatible solutes accumulation in common bean (Phaseolus vulgaris L.) plants subjected to salinity stress. Plant Growth Regulation, 75(1), 281–295. https://doi.org/10.1007/s10725-014-9952-6
Xu, Y., Liu, C., Bao, J., Zhu, H., Chen, Y., Luo, Y., & Zhang, L. (2022). Microbial diversity and physicochemical properties in farmland soils amended by effective microorganisms and fulvic acid for cropping Asian ginseng. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 50(1), 12563-12563. https://doi.org/10.15835/nbha50112563
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Prawa autorskie (c) 2023 Czasopismo Ekonomia i Środowisko