The level of organic farming productivity in selected EU countries
PDF

Keywords

productivity of organic agriculture
agriculture in the European Union
synthetic indicator of organic farming productivity
organic farming

How to Cite

Kociszewski, K., & Szubska-Włodarczyk, N. (2023). The level of organic farming productivity in selected EU countries. Economics and Environment, 86(3), 417-435. https://doi.org/10.34659/eis.2023.86.3.623

Abstract

The article aims to determine the efficiency of organic crop production and the potential of organic animal production on a macroeconomic scale in selected European Union (EU) countries. Synthetic indicators were constructed and calculated using Principal Component Analysis based on Eurostat data from 2012-2020. The results allowed us to compare the economic situation of organic farming in different countries and to determine their rankings. The discussion is complemented by an analysis of key variables relating to crop and animal production. This helped to explain the reasons for changes in the ranking of individual countries and to characterise the evolution of individual types of production. In organic crop and animal production, the clear leaders were the Netherlands, Belgium and Denmark (only in animal production), i.e., countries with well-developed, modern organic farming systems. Poland is characterised by relatively low crop production efficiency and one of the lowest animal production potentials. The results of the research can be used to improve the operation of agricultural policy in order to increase the efficiency of organic production.

PDF

References

Aczel, A. D. (2000). Statystyka w zarządzaniu: pełny wykład. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Naukowe. (in Polish).

Antczak, E. (2019). Analysis of Spatial Diversification of Organic Farming Development in the Communes of the Lodzkie Voivodeship. Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 1(340), 7-26. https://doi.org/10.18778/0208-6018.340.01

Antczak, E. (2021). Analyzing Spatiotemporal Development of Organic Farming in Poland. Sustainability, 13(18), 10399. https://doi.org/10.3390/su131810399

Bąk, A. (2018). Analiza porównawcza wybranych metod porządkowania liniowego. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 508, 19-28. (in Polish).

Czyżewski, B., Matuszczak, A., & Muntean, A. (2018). Influence of agricultural policy on the environmental sustainability of European farming. Journal of Environmental Protection and Ecology, 19(1), 426-434.

Daugbjerg, C. (2023). Using public procurement of organic food to promote pesticide-free farming: A comparison of governance modes in Denmark and Sweden. Environmental Science and Policy, 140, 271-278. https://doi.org/10.1016/j.envsci.2022.12.012

European Commission. (2020). Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów, Strategia „od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego, Pub. L. No. 52020DC0381. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A52020DC0381 (in Polish).

European Commission. (2022). Organic action plan. https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/organic-farming/organic-action-plan_pl?etrans=pl

Eurostat. (2022). Database. https://ec.europa.eu/eurostat/web/main/data/database

FAOSTAT. (2022). Data. https://www.fao.org/faostat/en/#data

FiBL & IFOAM. (2022). The World of Organic Agriculture. Statistics & Emerging Trends 2022. https://www.fibl.org/fileadmin/documents/shop/1344-organic-world-2022.pdf

Hellwig, Z. (1968). Zastosowanie metody taksonomicznej do typologicznego podziału krajów ze względu na poziom ich rozwoju oraz zasoby i strukturę wykwalifikowanych kadr. Przegląd Statystyczny, 4. (in Polish).

Hellwig, Z., & Kania-Gospodarowicz, A. (1975). Zastosowanie analizy porównawczej w badaniach międzynarodowych. Prace Zakładu Badań Statystyczno-Ekonomicznych, 83. (in Polish).

IFOAM. (2022). Organic in Europe. https://www.organicseurope.bio/about-us/organic-in-europe/

Jeločnik, M., Ion, R. A., Jovanović, M., & Popescu, C. G. (2015). Has Organic Farming Potential for Development? Comparative Study in Romania and Serbia. Procedia Economics and Finance, 22, 268-276.

Jolliffe, I. T. (2002). Principal Component Analysis. New York: Springer.

Kociszewski, K., & Graczyk, A. (2021). Rozwój podaży na rynku rolniczych produktów ekologicznych w Polsce – aspekty ekonomiczne. Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. (in Polish).

Kolasa-Więcek, A. (2012). Analiza składowych głównych w ocenie zależności sposobu użytkowania gruntów z emisją gazów cieplarnianych z rolnictwa. Inżynieria Rolnicza, 2(137), 105-112. (in Polish).

Krzyśko, M. (2000). Wielowymiarowa analiza statystyczna. Poznań: Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. (in Polish).

Kwiatkowski, E., & Roszkowska, S. (2008). Infrastruktura edukacyjna w Polsce w okresie transformacji. Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 219, 7-29. (in Polish).

Meemken, E. M., & Qaim, M. (2018). Organic agriculture, food security, and the environment. Annual Review of Resource Economics, 10(1), 39-63.

Morrisom, D. F. (1990). Wielowymiarowa analiza statystyczna. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Naukowe. (in Polish).

Ostasiewicz, W. (Ed.). (1999). Statystyczne metody analizy danych. Wrocław: Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu. (in Polish).

Palšová, L., Schwarczová, L., Schwarcz, P., & Bandlerová, A. (2014). The support of implementation of organic farming in the Slovak Republic in the context of sustainable development. Procedia - Social and Behavioral Sciences, 110, 520-529.

Panek, T. (2009). Statystyczne metody wielowymiarowej analizy porównawczej. Warszawa: Szkoła Główna Handlowa. (in Polish).

Pépin, A., Morel, K., & van der Werf, H. M. G. (2021). Data on structure and farming practices of French organic vegetable farms, with focus on the use of inputs and the socio-economic context. Data in Brief, 37, 107184. https://doi.org/10.1016/j.dib.2021.107184

Pluta, W. (1974). Zastosowanie metod taksonomicznych i analizy czynnikowej do konstruowania syntetycznych wskaźników techniczno – ekonomicznych. Przegląd Statystyczny, XXII(2), 197. (in Polish).

Pluta, W. (1976). Agregatowe zmienne diagnostyczne w badaniach regresyjnych. Przegląd Statystyczny, XXIII(1). (in Polish).

Purnhagen, K. P., Clemens, S., Eriksson, D., Fresco, L. O., Tosun, J., Qaim, M., Visser, R. G. F., Weber, A. P. M., Wesseler, J. H. H., & Zilberman, D. (2021). Europe’s Farm to Fork Strategy and Its Commitment to Biotechnology and Organic Farming: Confilicting or Complementary Goals? Trends in Plant Science, 26(6), 600-606. https://doi.org/10.1016/j.tplants.2021.03.012

Radhakrishna, R. C. (1964). The use and interpretation of principal component analysis in applied research. The Indian Journal of Statistics, 26, 329-358.

Rozman, C., Pazˇek, K., Kljajic, M., Bavec, M., Turk, J., Bavec, F., Kofjac, D., & Škraba, A. (2013). The dynamic simulation of organic farming development scenarios – A case study in Slovenia. Computers and Electronics in Agriculture, 96, 163-172. https://doi.org/10.1016/j.compag.2013.05.005

Seufert, V., & Ramankutty, N. (2017). Many shades of gray – The context-dependent performance of organic agriculture. Science Advances, 3(3), e1602638.

Smoluk-Sikorska, J., & Malinowski, M. (2021). An Attempt to Apply Canonical Analysis to Investigate the Dependencies between the Level of Organic Farming Development in Poland and the Chosen Environmental Determinants. Energies, 14(24), 8390. https://doi.org/10.3390/en14248390

Smoluk-Sikorska, J., Malinowski, M., & Łuczak, W. (2020). Identification of the Conditions for Organic Agriculture Development in Polish Districts – An Implementation of Canonical Analysis. Agriculture, 10(11), 514. https://doi.org/10.3390/agriculture10110514

Taghikhah, F., Voinov, A., Shukla, N., & Filatova, T. (2020). Exploring consumer behavior and policy options in organic food adoption: Insights from the Australian wine sector. Environmental Science and Policy, 109, 116-124. https://doi.org/10.1016/j.envsci.2020.04.001

Verburg, R. W., Verberne, E., & Negro, S. O. (2022). Accelerating the transition towards sustainable agriculture: The case of organic dairy farming in the Netherlands. Agricultural Systems, 198, 103368. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2022.103368

Walesiak, M. (2004). Problemy decyzyjne w procesie klasyfikacji zbioru obiektów. Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Ekonometria, 13(1010), 52-71. (in Polish).

Wiśniewski, Ł., Biczkowski, M., & Rudnicki, R. (2021). Natural potential versus rationality of allocation of Common Agriculture Policy funds dedicated for supporting organic farming development – Assessment of spatial suitability: The case of Poland. Ecological Indicators, 130, 108039. https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2021.108039

Wrzaszcz, W., & Prandecki, K. (2020). Agriculture and European Green Deal. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics, 4(365), 156-179. https://doi.org/10.30858/zer/131841

Zielinski, M., Józwiak, W., Ziętara, W., Wrzaszcz, W., Sobierajewska, J., Mirkowska, Z., & Adamski, M. (2022). Kierunki i możliwości rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce w ramach Europejskiego Zielonego Ładu. Warszawa: Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej. (in Polish).

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Copyright (c) 2023 Economics and Environment

Downloads

Download data is not yet available.