JAKOŚĆ ŚRODOIWSKOWA PRODUKTÓW PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO I MOŻLIWOŚCI JEJ POPRAWY. PZRYKŁAD Z HISZPANII.

Wersje

PDF (Angielski)

Słowa kluczowe

ocena cyklu życia, LCA dla wieprzowiny, środowisko.

Jak cytować

Michaliszyn-Gabryś, B., Krupanek , J., & Moreno, M. (2021). JAKOŚĆ ŚRODOIWSKOWA PRODUKTÓW PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO I MOŻLIWOŚCI JEJ POPRAWY. PZRYKŁAD Z HISZPANII. Czasopismo "Economics and Environment", 79(4). https://doi.org/10.34659/2021/4/36

Abstrakt

Celem publikacji jest ocena jakości środowiskowej produktu oraz wskazanie możliwości poprawy  jakości wyrobu w aspekcie jego wpływu na środowisko. Badania zostały przeprowadzone w ramach międzynarodowego projektu CIRC4Life na przykładzie firmy ALIA, Hiszpania. W publikacji wykorzystano metodę LCA oraz krytyczny przegląd literatury. Analiza została przeprowadzona dla podsystemów: produkcja paszy, hodowla świń, rzeźnia, zakład przetwórstwa mięsa. Stosując metodę ReCiPe porównano dwa scenariusze: bazowy i udoskonalony. W scenariuszu bazowym największe skutki środowiskowe związane są z intensywnym wykorzystaniem terenów rolnych 29%, zmianami klimatu 34%, transformacją terenów naturalnych 11% i wyczerpywaniem się kopalin 11%. Najbardziej krytyczną fazą jest produkcja paszy dla zwierząt. Analiza porównawcza scenariuszy pokazuje, że istnieje możliwość ograniczania wpływu na poszczególne kategorie oddziaływań przez wprowadzenie zmian w procesach i doborze surowców do produkcji pasz.

PDF (Angielski)
Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Prawa autorskie (c) 2021 Czasopismo Ekonomia i Środowisko

Downloads

Download data is not yet available.