Abstrakt
Celem publikacji jest ocena jakości środowiskowej produktu oraz wskazanie możliwości poprawy jakości wyrobu w aspekcie jego wpływu na środowisko. Badania zostały przeprowadzone w ramach międzynarodowego projektu CIRC4Life na przykładzie firmy ALIA, Hiszpania. W publikacji wykorzystano metodę LCA oraz krytyczny przegląd literatury. Analiza została przeprowadzona dla podsystemów: produkcja paszy, hodowla świń, rzeźnia, zakład przetwórstwa mięsa. Stosując metodę ReCiPe porównano dwa scenariusze: bazowy i udoskonalony. W scenariuszu bazowym największe skutki środowiskowe związane są z intensywnym wykorzystaniem terenów rolnych 29%, zmianami klimatu 34%, transformacją terenów naturalnych 11% i wyczerpywaniem się kopalin 11%. Najbardziej krytyczną fazą jest produkcja paszy dla zwierząt. Analiza porównawcza scenariuszy pokazuje, że istnieje możliwość ograniczania wpływu na poszczególne kategorie oddziaływań przez wprowadzenie zmian w procesach i doborze surowców do produkcji pasz.
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Prawa autorskie (c) 2021 Czasopismo Ekonomia i Środowisko